نقش صدا در فن بیان

?>

آیا می شود فن بیان خوبی داشت؟

ما صدای خوب و بد نداریم. صدا برای سخنرانی یا سالم است یا بر اثر اتفاقی یا حادثه یا مشکل ژنتیکی ناسالم است و باید برای آن کاری بکنیم. اگر سالم است دیگر خوب و بد نداریم و فقط باید تمرین کنیم و آن را به وضعیتی مطلوب رساند. اولین کسی که در ایران به بحث تمرین صدا و پرورش این امر توجهی جدی داشت ملک الشعرای بهار ( لینک ویکی پدیا) بود.

او مردم را دعوت به تمرین صدا و پرورش بیان می کرد تا روش درست سخنگویی دقیق و فصیح را با آهنگی استوار، متین و جذاب بیاموزند.

چه طور صدای خوب برای سخنوری ایجاد کنیم؟

صوت از ارتعاش دو تیغه نازک به نام “تار های صوتی” که در حنجره قرار دارند بوجود می آید حنجره در عقب زبان و در بخش فوقانی نای قرار دارد. وقتی ماهیچه های تار صوتی که حال ارتجاعی دارند، کشیده می شوند شکاف باریکی بین آن ها ایجاد می شود که با عبور هوای بازدم از این شکاف تارهای صوتی به ارتعاش در می آیند. این ارتعاش، هوای داخل حلق، شش ها، دهان و حفره های بینی را مرتعش می کند و به این ترتیب صوت ایجاد می شود.

صدای انسانها به چند دسته تقیسیم میشود؟

1-صدای سینه   2-صدای سر(غنه یا تو دماغی)   3-صدای ساخت الگو

صدای انسان طی مراحل و نظام پیچیده ای با خروج هوا از ریه ها شکل می گیرد. به همین دلیل است که در عمل دم (کشیدن هوا به داخل ریه ها)نمی توانیم حرف بزنیم. هوای بازدم از حنجره یا جعبه صدا عبور می کند و با برخورد با تارهای صوتی مرتعش. سپس با عبور از سه حفره گلو، دهان و بینی تقویت شده حجم پیدا می کند و نهایتا در برخورد با زبان، دندان ها و کام و لب ها حروف شنیده می شوند که این شنیده شدن دارای ویژگی های خاص خود می باشد که در ادامه به این ویژگی ها می پردازیم:

الف: ارتفاع و حجم صدای مناسب برای سخنران چه قدر است؟
بعضی منابع به آن حجم صدا هم گفته اند. در واقع منظور شدت صدای شنیده شده می باشد به عبارت دیگر منظور از بلندای صدا آن است که صدای فرد بلند شنیده می شود یا آرام به نظر می رسد. میزان بلندای صدا به میزان فشار هوایی که از ریه ها وارد حنجره شده و به شدت برخورد تارهای صوتی بستگی دارد.

هرچه فشار هوا و شدت برخورد تارهای صوتی بیشتر باشد صدا بلند تر، و هرچه فشار هوا و شدت برخورد تارهای صوتی کمتر باشد صدا آهسته تر به گوش می رسد، گفته می شود صدایی که در حالت معمولی در فاصله هفت متری قابل شنیدن باشد بلندی لازم را دارد.

فریاد زدن، بلند صحبت کردن،گلو پاره کردن را استفاده نادرست از صدا گویند چرا که شدت بالا برخورد تارهای صوتی ممکن است در صورت تکرار به حنجره و تارهای صوتی آسیب برساند.امروزه استفاده از دستگاه های الکترونیکی تقویت کننده صدا مقدار زیادی از این مشکل را حل کرده است.

ب: زیر و بمی صدا چه تاثیری در مخاطب دارد؟
منظور از زیر بودن صدا نازکی صدا(مثل صدای زنانه) و منظور از بم بودن صدا کلفتی صدا (مثل صدای مردانه)می باشد. تفاوت این دو را می توان با وضعیت صدا اولین و آخرین کلید پیانو مقایسه کرد. بنظر می رسد که تفاوت طول و ضخامت تار های صوتی در خانم ها و آقایان دلیل اصلی تفاوت زیر و بم بودن صدای آن هاست. بنابراین هرچه تار های صوتی افزایش و ضخامت آن ها بیشتر شود صدا بم تر می شود.

 اگر فردی بخواهد با صدای بسیار زیر صدا سازی کند باید طول تارهای صوتی خود را کاهش دهد تا ضخامت آن نیز کم شود و صدا زیر به نظر برسد یا برعکس و این نحوه تغیییر صدا در سخنرانی برای ایجاد یک صدای خوب تاثیرگذار است. یکسان نبودن صدا در سخنرانی برای جذب مخاطب بسیار اهمیت دارد.

البته تارهای صوتی فقط تا حد معینی می تواند کشیده یا کوتاه شوند و اگر فردی بیش از حد طبیعی صدایش را زیر و بم کند به مرور صدایش دچار مشکل خواهد شد.تغییر در زیر و بمی صدا در طول گفتار نقش مهمی در “آهنگ گفتار” دارد. گویندگان حرفه ای با این ویژگی بر معنای کلمات اثر می گذارند و در انتقال حسی خاص و بالا بردن نفوذ کلام از آن بهره می گیرند.برای بهبود این ویژگی می توانیم صدای خودمان را ضبط کرنیم و با تمرین در تغییرات زیر و بمی به بهترین آهنگ گفتاری دست پیدا کنیم.

ج: کیفیت 
زلالی صدا و میزان آمیختگی با سایر صداهاست.اینکه تار های صوتی چگونه با هم برخورد کرده باشند به آرامی یا محکم میزان کیفیت صدا را مشخص می کند.

 

همراهان گرامی، میتوانید سوالات خود را در مورد این مقاله از طریق ارسال نظر از ما بپرسید تا به آنها پاسخ دهیم

***———————-***———————— *****———————–***————————- ***

شماره تماس وکسب اطلاعات از دوره های آموزشی و تهیه پکیج های غیرحضوری : 02177134897  و  09334029306

جهت عضویت در کانال تلگرامی آموزش فن بیان و استفاده از تمرینات، استاد سهیلا صادق نسب کلیک کنید کانال بیان ناب

https://t.m/BayaneNaab

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *